CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μπουμπουριστοί χοχλιοί (σαλιγκάρια Κρήτης), ο μεζές

Τι έγινε φίλοι μου; Πήγατε να μαζέψετε σαλιγκάρια; Ή μήπως αγοράσατε;..Έχετε δοκιμάσει τους μπουμπουριστούς χοχλιούς; Είναι ένας από τους καλύτερους μεζέδες της Κρήτης μας, όσοι τους έχετε δοκιμάσει πιστεύω να ξέρετε τη γεύση τους και τη νοστιμιά τους.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η διάρκεια ψησίματος τους, εκεί είναι όλο το κόλπο και η καλή μαγειριά του χοχλιού, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να τους βγάλουμε και να τους γευτούμε.

Υλικά:
  • 600 γραμμάρια χοχλιοί χονδροί (καθαρισμένοι, πλυμένοι)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο δυνατό ξύδι
  • 4 κλαδιά δενδρολίβανο (φρέσκο και πλυμένο ή 2 κουταλιές της σούπας ξερό δενδρολίβανο)
  • αλάτι μπόλικο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τους χοχλιούς μας ή τους βγάζουμε από την κατάψυξη (έτσι ακριβώς όπως σας έχω πει να τους κάνετε και δεν χάνετε χρόνο), τους σουρώνω καλά στο σουρωτήρι για κάμποση ώρα. Τώρα παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε μέσα λίγο αλάτι, σε κάθε χοχλιό μπροστά βάζουμε λίγο αλάτι και τους απλώνουμε μπρούμυτα, γύρω-γύρω από το τηγάνι μας. Ανάβουμε τη φωτιά δυνατή και μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν τους ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και ρίχνουμε το λάδι, τους τηγανίζουμε περίπου για 7 με 8 λεπτά και όχι παραπάνω γιατί δεν θα μπορούμε να τους βγάζουμε με το πιρούνι μας άμα ψηθούν πολύ, αυτό μην το ξεχνάτε.
Προσθέτουμε και το δενδολίβανο, ανακατεύουμε καλά,σβήνουμε με το δυνατό ξύδι για 2-3 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Που είναι η παρέα μας;..Μην καθυστερήσετε, θα παγώσουν! Σερβίρονται ζεστοί με πατάτες τηγανιτές, μπόλικο φρέσκο ψωμί και καμία σαλάτα αν θέλετε πράσινη.
Βάλατε το κρασάκι σας;...ή τη ρακή σας;
Καλοφάγωτοι βρε παιδιά και στην υγειά αυτού που τους βρήκε.
Καλή σας όρεξη.
                                                                        Μαριλένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου