CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Κρίταμο τουρσί το θαλασσινό σαλατικό



Το χόρτο της θάλασσας το ξέρετε; Εάν όχι ελάτε να το μάθουμε μαζί, είναι το σαλατικό που βγαίνει στα παραθαλάσσια μέρη, σε βραχώδεις περιοχές και είναι καταπληκτικό στις σαλάτες μας, είτε έτσι είτε αν το κάνουμε τουρσί για να έχουμε όλο το χρόνο.

Έχει μία αρκετά έντονη μυρωδιά όταν το κόψετε και το τρίψετε λίγο στο χέρι σας, εδώ σας έχω φωτογραφίες για να δείτε και μαζί θα φτιάψουμε ΤΟΥΡΣΙ ΚΡΙΤΑΜΟ, πάρτε τις παραλίες βόλτα και τώρα που είναι η εποχή τους κόψτε όσο μπορείτε περισσότερο, θα σας καταπλήξει η γεύση του και η νοστιμιά του. Πάμε και θα δείτε....

Υλικά:

  • 1 κιλό κρίταμο
  • 1 φλιτζάνι ξύδι



Εκτέλεση:

Το καθαρίζω από τα χοντρά του κλαδάκια και αφήνω τα πιο δροσερά, τα πλένω καλά -καλά σε τρεχούμενο νερό και τα αφήνω να σουρώσουν πολύ καλά, βάζω νερό σε μια κατσαρόλα και όταν αρχίζει να βράζει ρίχνω μέσα το κρίταμο μόνο για 2 λεπτά και μετά το σουρώνω καλά με λίγο κρύο νερό για να σταματήσει η βράση του (το σοουρώνω όσο μπορώ περισσότερο).
Αφού είναι κρύο και βρασμένο κάνω σε ένα μπουκάλι άλμη με: 

  • 1 λίτρο νερό
  • 1/2 φλιτζάνι αλάτι(100 γραμμάρια περίπου)



Εκτέλεση:

Τα αναμειγνύω καλά-καλά μέχρι να λιώσει το αλάτι.
Παίρνω τα βάζα που έχω και βάζω μέσα το κρίταμο αφήνοντας λίγο περιθώριο, τα γεμίζω με την άλμη και από πάνω βάζω περίπου 2 δάχτυλα ξύδι, κλείνω καλά τα βάζα και τα τοποθετώ σε σκοτεινό μέρος, τα αφήνω περίπου για 25 μέρες μέχρι να ψηθούν καλά από το ξύδι που έχουμε βάλει.
Όταν θα είναι έτοιμα ανοίγουμε και τα σερβίρουμε με λίγο λάδι, σαν μεζέ ή το βάζουμε στη σαλάτα μας. Τραβάει πολύ την ρακή, τσίπουρο αλλά και το άσπρο κρασάκι.
Θα έχετε όλο τον χρόνο και θα περνάτε καλά τις κρύες μέρες του Χειμώνα.

                                                                  Μαριλένα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου