CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πώς να βάψω τα πασχαλινά μου αβγά, να τα ζωγραφίσω, να τα κάνω με κρεμμυδόφυλα και πολλούς άλλους τρόπους




Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να είναι άσπρα για καλύτερα αποτελέσματα των αβγών μας, εάν πάρουμε βαφή αβγών του εμπορίου κάνουμε ακριβώς ό,τι λένε οι οδηγίες έξω από το φάκελο της μπογιάς.
Εάν θέλουμε να τα κάνουμε πολύχρωμα, κίτρινα με πορτοκαλί χρώμα, θα πάρουμε τα κρεμμυδόφυλλα που σας έχω πει εδώ και μέρες να μαζέψετε και τα τυλίγετε γύρω-γύρω από το κάθε αβγό, τα κλείνετε με το νάυλον καλτσόν που και αυτό σας το είχα πει να το κρατάτε ό,τι δεν χρειάζεστε και το κλείνετε με ένα κομμάτι από κλωστή, το δένετε σαν πακέτο.
Τα αβγά τα έχετε βράσει πρώτα-πρώτα όπως και αν τα κάνετε 15-20 λεπτά και μετά τα βάφετε, προσοχή δεν βάζετε περισσότερα από μία στρώση στην κατσαρόλα που θα τα βάψετε, αλλιώς θα σπάσουν από το τράνταγμα που κάνουν καθώς τα βράζετε.
Ρίχνετε μέσα την κίτρινη μπογιά σας και εάν θέλετε και 1 κουταλιά της σούπας κρόκο Κοζάνης, 1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι, αφού τα έχετε βράσει, τα βράζετε σε σιγανή πάντα φωτιά άλλα 15-20 λεπτά για να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε με ένα κουτάλι και τα αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να κρυώσουν, τα ξετυλίγετε σιγά-σιγά και βγάζετε τα κρεμμυδόφυλλα, τα γυαλίζετε με ένα πανί βουτηγμένο ελαφριά στο λάδι. Εάν θέλετε βάζετε μόνο κρόκο Κοζάνης, αλλά 3 κουταλιές και καθόλου μπογιά. Θα βγάλετε καλό αποτέλεσμα, απλώς το χρώμα θα είναι λίγο περισσότερο κίτρινο, με τα σχέδια των φύλλων.
Τώρα αν θέλετε να κάνετε ροζ-μοβ, αφού βράσετε τα αβγά σας θα βάλετε μέσα να βράσουν με κόκκινο λάχανο 3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο και θα κάνετε την ίδια διαδικασία των αβγών όπως με τα κρεμμμυδόφυλλα.
Πράσινο χρώμα; Θα βράσετε μπόλικο σπανάκι περίπου 1 κιλό ή τσουκνίδες  και μαϊντανό, όλα τα πράσινα αυτά τα βράζουμε και μετά ρίχνουμε το ½ ποτήρι ξύδι και τα βρασμένα αβγά, η συνέχεια είναι η ίδια διαδικασία και με τα προηγούμενα  αβγά.
Άλλος τρόπος είναι να τα βάψουμε με παντζάρια, βαθύ κόκκινο χρώμα, ξανά τα ίδια κάνουμε, όμως εδώ βράζουμε τώρα τα παντζάρια κομμένα για να  βγει το χρώμα τους, όσο περισσότερη ώρα τα αφήνουμε τόσο πιο σκούρο χρώμα παίρνουν.
Να τα ζωγραφίσουμε εμείς ή τα παιδιά μας; Βράζουμε τα αβγά καλά 20 λεπτά περίπου, σιγανή πάντα φωτιά, τα αφήνουμε  να κρυώσουν για να μην καούν τα δάχτυλά μας και μετά ζωγραφίζουμε επάνω ό,τι μας αρέσει ή γράφουμε ευχούλες ή τα ονόματα  ή κάνουμε με λουλουδάκια από τον κήπο μας και τα κολλάμε, ακόμα μπορούμε να τα τυλίξουμε γύρω-γύρω με κορδέλες ή με διάφορα μαλλιά που μας έχουν περισσέψει από τα πλεκτά μας και κάνουμε φατσούλες, σχηματίζοντας δυο ματάκια  και για μαλλιά θα κολλήσουμε τα μαλλιά από τα πλεκτά μας.
Έχετε μεταξωτές γραβάτες που δεν τις χρειάζεστε; Κόψτε τις όσο ένα κύκλο γύρω από το αβγό, τυλίξτε τα και βράστε τα θα δείτε αποτελέσματα πολύ όμορφα, γυαλίστε τα και μην ξεχνάτε να ρίχνετε το ½ ποτήρι ξύδι κάθε φορά, δεν είναι ανάγκη να σας το γράφω συνεχώς και όπως είπαμε τα γυαλίζουμε μετά.
Ο άλλος τρόπος είναι να κολλήσετε αφού έχετε βράσει τα αβγά σας μικρές χάντρες πολύχρωμες και να κάνετε διάφορα σχέδια με αυτές τις χάντρες ή να κολλήσετε διάφορα μικρά κουμπιά σε διάφορα σχέδια που θέλετε εσείς.
Οπότε τι κάνουμε;
Βράζουμε, βάφουμε, γυαλίζουμε και στολίζουμε τα όμορφα μας Πασχαλινά αβγά.
                                           Καλό Πάσχα και καλά τσουγκρίσματα.
                                                                  Μαριλένα

2 σχόλια: