CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Γεμιστά καλαμαράκια

Μια θάλασσα πλατιά.....πάμε για καλαμαράκια, τι λέτε; Πάμε να κάνουμε λοιπόν όλοι μαζί γεμιστά καλαμαράκια που θα γλείφετε τα χέρια σας! Ξέχασα να σας πω, είναι εύκολα....είναι γρήγορα...και πεντανόστιμα φυσικά! 
Βρε παιδιά, τα σάλια μου τρέχουνε! Πάμε, πάμε, γρήγορα στην κουζίνα μου!!! Κρατάτε τα σάλια σας σε λίγο θα τα έχουμε στο πιάτο μας!!!!


Υλικά:
  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 δροσερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρασί
  • 5 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού λάδι 
  • αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • οδοντογλυφίδες για το κλείσιμο 

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και προσέχουμε να μην τα τρυπήσουμε, σιγά-σιγά. Κρατάμε σε ένα μπολ τα πλοκάμια και τα κόβουμε ψιλά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι, ανοίγουμε τη φωτιά σιγανή και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, δροσερά και ξερά, προσθέτουμε το ρύζι μας αφού φυσικά το έχουμε πλύνει και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και τα πλοκάμια μαζί με το κρασί για 3 λεπτά περίπου. Προσοχή γιατί κολλάει, ρίχνουμε τώρα και τα υπόλοιπα υλικά μας, τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον πελτέ, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά. Τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου και κλείνουμε τη φωτιά.
Παίρνουμε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, από κάτω βάζουμε ένα μπολ για να κρατήσουμε το ζουμί για αργότερα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα μας και παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, γεμίζουμε ένα -ένα τα καλαμαράκια προσέχοντας να μην τα παραγεμίσουμε, αλλιώς κατά το ψήσιμο θα σκάσουν και θα αδειάσουν. Τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα και αρχίζουμε να τα βάζουμε γύρω-γύρω στον πάτο της κατσαρόλας. Αφού τα γεμίσουμε όλα θα ρίξουμε από πάνω το ζουμί που είχαμε κρατήσει από τη γέμιση και το υπόλοιπο λάδι που δεν είχαμε χρησιμοποιήσει.
Θα ρίξουμε από πάνω 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό ζεστό και θα τα βάλουμε να ψήνονται σε σιγανή φωτιά, πότε-πότε τα κουνάμε, δεν τα ανακατεύουμε, μετά από 40 λεπτά περίπου τα δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό. Θέλουμε η σάλτσα τους να είναι λίγο πηχτή, τα καλαμαράκια θέλουμε να μαλακώσουν και να ψηθούν καλά. Αφού είναι έτοιμα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξουν και πιάνουμε ένα πιάτο, παίρνουμε τα καλαμαράκια και βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες με προσοχή, τα τοποθετούμε γύρω-γύρω από το πιάτο και στη μέση έχουμε ψήσει τηγανητές πατάτες. Παίρνουμε με μια κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε από πάνω...Μπόλικο ψωμί και μιαμ!! Μιαμ!
                   Ένα ποτήρι κρασί.......Ένα πλατύ χαμόγελο και .....
                                                  Καλή σας όρεξη από καρδιάς!
                                                                   Μαριλένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου