CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα τα νόστιμα


Γεια σας και πάλι! Σήμερα σας δίνω μια συνταγή για τα μελομακάρονα που την κάνω 30 χρόνια! Μου την έδωσε η θεία μου η Ισμήνη και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας! Πιστεύω ν' αρέσει και σε σας. Μπορεί να βλέπετε αρκετά υλικά, αλλά μην σας προβληματίζει γιατί το αποτελέσμα είναι καταπληκτικό. Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε, σας το υπόσχομαι. Καλή επιτυχία να έχετε και εάν θέλετε, γράψτε μου από κάτω τη γνώμη σας. Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Σας ευχαριστώ.
        

Υλικά:
  • 3 ποτήρια λάδι (όχι καλαμποκέλαιο)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σουσάμι (το περνάμε από το μούλτι, αλλά πρώτα καβουρδίζουμε το σουσάμι στο τηγάνι για να μυρίσει)
  • 1/2 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 1/2 κρασοπότηρο ρακί
  • 1 σφηνάκι ρακής ανθόνερο
  • 2 κουταλάκια σόδα (τη διαλύω στο χυμό λεμονιού)
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • 1 πορτοκάλι (το χυμό του)
  • φλοιό ενός λεμονιού (το ξύνω για μυρωδιά)
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1400 γρ. αλεύρι περίπου (όχι πολύ σκληρό ζυμάρι)
  • 3-4 λαδόκολλες


Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τα υλικά όπως τα βλέπετεστη σειρά, εκτός το αλεύρι και τα ανακατεύετε με το χέρι σας, σιγά-σιγά αρχίζετε να βάζετε το αλεύρι μέχρι να πλάθεται το ζυμάρι σας.
να μην γίνει πολύ σκληρό, ίσως να μην μπει όλο το αλεύρι, εδώ πρέπει να προσέξτε πουθενά αλλού. Είδατε λοιπόν; τα καταφέρατε, ήταν δύσκολο; όχι βέβαια. Τώρα δίνετε το σχήμα που σας αρέσει και τα τοποθετείτε στο ταψί σας, αφού έχετε βάλει ένα κομμάτι λαδόκολλα. Ο φούρνος σας να είναι προθερμασμένος στους 160 βαθμούς, είναι έτοιμα όταν ροδίσουν ελάχιστα, μην σας τρομάζουν και εδώ τα καταφέρατε, μπράβο σας, καταπληκτικά. Τα τοποθετείτε σε μέρος που θα μπορείτε να τα παίρνετε για να τα μελώσετε και για να σας κρυώσουν, άντε βρε παιδιά πάμε παρακάτω, σας δίνω τα συγχαρητήριά μου.

Για το σιρόπι:
  • 1 1/2 ποτήρι μέλι Dina's όπως πάντα, το καλύτερο
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 1/2 ποτήρι νερό

Σε μια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά μαζί. Τ'αφήνουμε πάνω στο μάτι να βράζει.ΠΡΟΣΟΧΗ!όχι πολλή δυνατή φωτιά όταν βουτάμε τα μελομακάρονα! Έχουμε μία κουτάλα τρυπητή και τα τραβάμε από το σιρόπι, τάκα-τάκα,τα τοποθετείτε σε μία πιατέλα σειρά-σειρά και τώρα που φτάσατε στο τέλος έρχεται το καλλίτερο, ρίχνετε από πάνω τους ξηρούς καρπούς σας με μπόλικο σησάμι, τώρα εάν δεν το θέλετε μην το βάλετε, όμως εγώ σαν Μαριλένα σας λέω ότι είναι το κάτι άλλο, γνώμη δικιά μου βέβαια είναι αυτή. Δεκτή;  :-)

Υλικά για το μείγμα που ρίχνουμε πάνω στα μελομακάρονα:
  • 1 ποτήρι καρύδια (λιώστε τα στο γουδί ή περάστε τα από το moulti σας)
  • 1 ποτήρι σησάμι (το καβουρδίζουμε, όπως παραπάνω για τα μελομακάρονα)

Όλα αυτά τα υλικά τα βάζετε μαζί σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε μόνο,τίποτε άλλο δεν κάνετε και τα ρίχνετε επάνω στα μελομακάρονα αφού τα έχετε βάλει στην πιατέλα σας σε σειρά.
                           Και του χρόνου να είστε καλά να τα ξαναφτιάξτε.
                                                        Χρόνια σας πολλά!
                                                                   Μαριλένα



3 σχόλια:

  1. Γεια σας!Οταν λετε κρασοποτηρο ποση ποσοτητα εννοειτε;Και τα ποτηρια επισης ποσο;Μου αρεσει η συνταγη και θελω να τη φτιαξω.Απαντηστε μου αν μπορειτε.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν γράφουμε απλό ποτήρι εννοούμε πάντα το ποτήρι του νερού! Όσο για το κρασοπότηρι είναι το ποτήρι που πείνουμε το κρασί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή η συνταγή σου Μαριλένα μου είναι σχεδόν ίδια με την δική μου, με διαφορά στα υγρά. Εγώ βάζω 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού,και 1 νεροποτηρο κονιάκ αντί ρακί, ανθόνερο.Τέλειες και οι δύο συνταγές μας.Μάλλον δεν κάνω φέτος προς αποφυγήν κιλών !! χαχα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή