CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Λαχανοντολμάδες στη κατσαρόλα (με αυγολέμονο ή σκέτοι)

Λάχανο σαλάτα; Όμως μπορούμε να το κάνουμε και λαχανοντολμάδες θα τα καταφέρουμε, γιατί πολλοί λένε ότι είναι μπελαλίδικο φαγητό και δεν μπορώ να το κάνω, φιλαράκια μου εγώ θα σας βοηθήσω και θα το κάνετε και θα το ξανακάνετε πολλές-πολλές φορές αρκεί να σας αρέσει, εάν κάτι αρέσει σε κάποιον το βάζει στο μάτι και λέει (ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑ ΚΑΝΩΩΩ!!! ΚΑΙ ΘΑ Φέρω και φίλους  να το φάμε  ΜΑΖΙΙΙ!!)..



Ναι!!.. ξέρετε πόσα φαγητά έχω πετάξει εγώ μέχρι να μάθω να μαγειρεύωωω;;; Εεεε…ξέρετε;; όχι βέβαια, ε! λοιπόν σας λέω αμέτρητα, ΝΑΙ!! Κανείς δεν γεννήθηκε να τα ξέρει όλα και ούτε υπάρχει άνθρωπος που τα ξέρει όλα και εγώ κάθε μέρα μαθαίνω καινούργια πράγματα και νέα πράγματα ανακαλύπτω καθώς μαγειρεύω.
Όμως η πολυλογού  εγώ θα ξεχάσω στο τέλος να σας γράψω τη συνταγή μου…πάμε;
 
Υλικά:
  • 1 μέτριο λάχανο για ντολμάδες (όχι σφικτό για να σας ανοίγει εύκολα)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 καρότο(τριμμένο)
  • 1 μάτσο (άνηθος, μαιντανός ψιλοκομμένα)
  • 2 λεμόνια, ο χυμός τους
  • Αλάτι, πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση:

Βγάζω τα δυο πρώτα φύλλα από το λάχανο και τα πετάω, αφαιρώ το κοτσάνι από το λάχανο με ένα κοφτερό μαχαίρι και σε  μία κατσαρόλα μεγάλη βάζω νερό αρκετό να σκεπάζει το λάχανο, το βράζω για 8 λεπτά περίπου, του αλλάζω θέση και από την άλλη μεριά για 8 λεπτά και από εκεί.
Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει και να σουρώσει από τα πολλά νερά, τώρα του βγάζω μερικά φύλλα και τα απλώνω σε μια επιφάνεια έτσι ώστε να μπορούμε να τους κόψουμε τα χοντρά κοτσάνια από την μέση τους και να μπορούμε να τα γεμίσουμε και να τα κάνουμε ρολάκια για να ψηθούν καλά από παντού, αυτά τα κομμάτια που κόβω, τα βάζω κάτω στον πάτο της κατσαρόλας για να μην μας κολλήσουν οι λαχανολντομάδες και έτσι δεν θα  πάνε χαμένα.
Έχουμε κάνει εν τω μεταξύ τη γέμιση σε ένα μπολ, την ανακατεύουμε καλά και τώρα θα αρχίσουμε τη διαδικασία του γεμίσματος των λαχανολντομάδων.. Βάζω ένα φύλλο στο χέρι μου και του βάζω 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση, διπλώνω από αριστερά και από δεξιά,, δηλ. τις δύο άκρες του, τα κάνω ρολά και τα βάζω γύρω-γύρω από την κατσαρόλα, μόλις γεμίσει  ρίχνω από πάνω τους  το λάδι, λίγο ακόμα αλάτι, λίγο πιπέρι, χυμό από το λεμόνι, νερό μέχρι να σκεπάζονται, σκεπάζω με ένα πιάτο που το τοποθετώ ανάποδα ,και από πάνω μια πέτρα για να μην μας αδειάσουν στο μαγείρεμα, τους ψήνω σε χαμηλή φωτιά να μείνουν με το λάδι τους και τους δοκιμάζουμε λίγο πριν τους κλείσουμε. Μπορούμε να τους σερβίρουμε έτσι σκέτους με λίγο γιαούρτι, μερικές τηγανιτές πατάτες ή ακόμα και να κάνουμε ένα σπέσιαλ και γρήγορο αυγολέμονο.
                                                                    
Λαχανολντομάδες με κιμά…η συνέχεια τους…
Λοιπόν αυτοί οι λαχανολντομάδες από ότι καταλάβατε μπορείτε να τους φάτε όταν νηστεύετε αλλά και όταν δεν… επίσης μπορούμε να τους κάνουμε και με κιμά, πως;; Μα  απλώς θα προσθέσετε 400 γραμμάρια κιμά μέσα στο μίγμα, θα τα ανακατέψετε καλά και η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.
Ναι τίποτα δεν θα αλλάξετε, ούτε στο ψήσιμο αλλά και ούτε στο αυγολέμονο.

Το αυγολέμονο της στιγμής:

  • 2 αυγά
  • 1 μεγάλο λεμόνι, ο χυμός του
  • Αλάτι και λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπούμε πρώτα τα ασπράδια από τα αυγά μετά προσθέτουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε και αυτούς καλά, προσθέτουμε στο τέλος και τον χυμό από το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι, χτυπάμε ξανά, παίρνουμε λίγο από το ζουμί του φαγητού και το ρίχνουμε λίγο- λίγο μέχρι να έρθει όλο το αυγολέμονο σε θερμοκρασία του φαγητού μας και τώρα για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας κόψει θα το περάσουμε από ένα σουρωτήρι επάνω από τους λαχανολντομάδες αφού τους έχουμε αποσύρει από τη φωτιά.
Αυτό ήταν παιδιά, βάλτε ένα πιάτο με γιαούρτι και αρχίστε το φαγητό σας, σας πέτυχαν;;;
                                                                             
Ο εύκολος τρόπος
Τώρα εάν νομίζετε ότι είναι δύσκολος αυτός ο τρόπος κάντε το στο μούλτι σας, για σίγουρη επιτυχία στους νέους μαγείρους ΜΟΥ, όλοι για μένα είστε ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΕΤΕ γιατί με παρακολουθείτε και μου δύνεται τόσο μα τόσο δύναμη που συνεχίζω ακάθεκτη σα αυτό που αγαπάω, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ!!!  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!!
Λοιπόν η διαδικασία και η σειρά που θα το κάνετε είναι ακριβώς η ίδια, δεν θα αλλάξετε τίποτε. Τώρα εσείς ίσως θέλετε να βάλετε περισσότερο λεμόνι, έχουμε πει ότι αυτά είναι γούστα.
Ίσως να θέλετε να το κάνετε λίγο πυκνό;;; κανένα πρόβλημα και σε αυτό έχουμε τη λύση, μην μου στενοχωριέστε ε!!! Προσθέσετε μετά από το χτύπημα και προτού βάλετε το ζουμί από το τσουκάλι, θα βάλετε 1-2 κουταλιές της σούπας κοφτές κόρν- φλάουερ, γιατί αν δεν το διαλύσετε προτού μπει το ζεστό δεν θα σας διαλύσει και μετά δεν θα φταίω ΕΓΩ!!
                
Μια καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου σε όλους και σε όλες!!!
                                                                          Μαριλένα

2 σχόλια:

  1. Ένα αγαπημένο και νόστιμο φαγητό !!!!!! Μια εύκολη λύση είναι να βάλουμε το λάχανο στην κατάψυξη να παγώσει, να το βγάλουμε να ξεπαγώσει και....έτοιμο για να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες μας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή