CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μαρμελάδα βερίκοκο, μια νοστιμιά το κάτι άλλο.


Λέω σήμερα να κάνουμε μία μαρμελάδα με φρέσκα βερίκοκα μια που είναι η εποχή τους και για να έχουμε το χειμώνα, για τα παιδιά μας , το πρωινό μας, για τα γεμιστά μπισκότα που θα κάνουμε σε λίγες μέρες ή ακόμα για τα διάφορα γλυκά του ψυγείου που θέλουν μπόλικη μαρμελάδα.
Και για φανταστείτε η μαρμελάδα που θα είναι από τα χέρια σας πόσο νόστιμη  θα είναι και το τι κομπλιμέντα θα έχετε να ακούσετε από όλους που θα την δοκιμάσουν;;; Η μαρμελάδα, με τον τρόπο που την κάνω εγώ, είναι αρκετά εύκολη και η επιτυχία της είναι σίγουρη!!!.. Μην τρομάζετε σας το έχω πει πολλές- πολλές φορές, όλα μπορείτε να τα κάνετε αρκεί να θέλετε, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ναι!!!! Ναι!!! Αυτή είναι η αλήθεια..
Τι έγινε φέτος οι φίλοι, τα πεθερικά σας έφεραν βερίκοκα από τους γεμάτους κήπους τους; Μήπως έχετε δικά σας; Ή μήπως θα τα αγοράσετε;; όπως και να είναι εμείς θα κάνουμε πάντως μαρμελάδα βερίκοκο!! Και αμέσως τώρα δεν βλέπω το λόγο που θα πρέπει να καθυστερούμε, πάμε…
  
Υλικά:
  • 1 κιλό βερίκοκα να είναι ώριμα (παίρνουμε λίγο παραπάνω για να μείνουν όσα θέλουμε)
  • 800 γραμμάρια ζάχαρη
  • ½ χυμό από λεμόνι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά-καλά τα βερίκοκα και τα σκουπίζουμε ή τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, χωρίς ίχνος νερού, αφού στεγνώσουν τα κόβουμε στα 4 και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΆ!!Τα ανακατεύουμε καλά-καλά με μια ξύλινη κουτάλα, τ' αφήνουμε για 2-3 ώρες και ξανά ανακατεύουμε, να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τώρα θα βάλουμε τη κατσαρόλα επάνω σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει, εδώ θέλει προσοχή. Θα την δοκιμάσετε αλλά και εδώ  ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΞΑΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ  ΘΑ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΕΙ, άλλο κουτάλι κάθε φορά που δοκιμάσετε και να είναι στεγνό. Αφού είναι ψημένη σχεδόν, να θέλει περίπου 10 λεπτά θα ρίξετε το χυμό από λεμόνι , να πάρει μία βράση (στην δικιά μου κουζίνα θέλει περίπου 40 λεπτά). Έτοιμη η μαρμελάδα σας, την βάζετε σε βάζα που έχετε διαλέξει από πριν, μπορείτε να πάρετε διάφορα χρωματιστά και να τα κάνετε δώρο σε άτομα που αγαπάτε και που θα εκτιμήσουν τη δουλειά της μαρμελάδας, που κάνατε για αυτούς. Ξέχασα να σας πω το βασικό: δεν κάνω την μαρμελάδα νερουλή και την αφήνω με αυτόν τον τρόπο να έχει κομμάτια από βερίκοκα, εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, τώρα αυτά είναι γούστα. Εάν θέλετε να κάνετε την μαρμελάδα σας χωρίς κομμάτια περάστε την από το μούλτι σας.
Πως θα διατηρήσουμε τις μαρμελάδες μας όλο το χρόνο;
Θα πρέπει να κάνουμε πολλά βάζα, να τα διατηρήσουμε μέσα σε σκιερό ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο θα πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο. Όχι ψίχουλα από ψωμί μέσα, προσοχή όταν την βάζουμε στο ψωμί ή σε γλυκά και όπως είπαμε παραπάνω όχι κουτάλι ή μαχαίρι από το στόμα μας μέσα στη μαρμελάδα και γενικά σε όλες τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.

Καλή σας επιτυχία με μπόλικα βάζα μαρμελάδας για τον Χειμώνα που θα έρθει
                                                         .Μαριλένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου