CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Μουσακάς ο νόστιμος και φυσικά ο Ελληνικός


Μελιτζάνες, κολοκύθια έχει γεμίσει ο κόσμος τώρα που είναι  η εποχή τους. Τι να κάναμε τάχα;;;…Ποιά είναι τα φαγητά μας τα οποία τα ζητάνε συνεχώς οι ξένοι από τις άλλες τις χώρες που έρχοντε;;…εεε!!!...μα το τζατζίκι μας, τη φασολάδα μας και το ποιο δικό μας τον ΜΟΥΣΑΚΑ!!Να λοιπόν ποιο φαγητό σας μαγείρεψα σήμερα μια και μου το ζήτησε και η κόρη μου η Λία, είναι λοιπόν δυνατόν να της χαλάσω το χατίρι;;;εε; ποτέεεε!!! Όλα τ' άλλα φαγητά που προείπα, σας τα έχω δώσει και πιστεύω να τα έχετε δοκιμάσει, άντε δοκιμάστε και τον μουσακά μου και αλήθεια θα τον απολαύσετε με μία παγωμένη μπύρα στο μπαλκόνι σας και μετά θα κάάάάθεστε να χωνέψετε!!!Πάμε και φτού από την αρχή..




Υλικά:
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε μικρά κομμάτια)
  • 1 1/2 κιλό πατάτες μεγάλες (κομμένες σε ροδέλες)
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, εγώ χρησιμοποιώ τις μακρουλές για πιο γρήγορα
  • 5 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα σε φέτες μακρουλές
  • 1 κιλό κιμάς (600 γραμμάρια μοσχαρίσιος και 400 γραμμάρια χοιρινός)
  • 1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 2 κουταλιές πελτές ντομάτας
  • 2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια ή βάλτε έτοιμη κονσέρβα
  • Λάδι για τον κιμά και λάδι για το τηγάνι, αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμ. τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι ή κάποιο που έχετε και λιώνει 



 Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο λάδι, το κρεμμύδι και τον κιμά, τον τσιγαρίζετε λίγο και του ρίχνετε και το κρασί, σιγανή φωτιά παρακαλώ για να μην σας κολλήσει, βάζετε λίγο αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τον πελτέ, την κομμένη ντομάτα και τη δάφνη. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου, μετά θα προσθέσουμε λίγο νερό και αφήνουμε να μείνουν με το λάδι τους, περίπου 30 με 40 λεπτά.
Στο μεταξύ έχουμε πλύνει όλα μας τα λαχανικά, τα έχουμε πλύνει και κόψει με τον τρόπο που σας έχω πει, τα αλατίζετε, παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε μπόλικο λάδι και αρχίζουμε να τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες, έτσι δεν θα μας μαυρίσει το λάδι.
Έχω κόψει χαρτί κουζίνας και το έχω βάλει σε μια μεγάλη πιατέλα για να  βάλω όλα τα υλικά που τηγανίζω, έτσι θα μου τραβήξει όλα τα λάδια και θα βγει  ένας σπέσιαλ ΜΟΥΣΑΚΑΣ. Κάθε φορά που θα βγάζω κάθε τηγανιά θα βάζω και άλλο καθαρό χαρτί, είδατε;; μέχρι να ψηθεί ο κιμάς σας έχετε ψήσει και τα άλλα, έτσι δεν χάνετε ώρα. Τώρα φτάσατε στο καλλίτερο και στο ποιο εύκολο σημείο του μουσακά σας, έχετε έτοιμο το ταψί που θα τα ψήσετε, βάζετε την πρώτη στρώση πατάτες, από πάνω 2 κουταλιές της σούπας τυρί και 2 κουταλιές της σούπας κιμά, τα σκορπίζετε( βλέπετε τις φωτογραφίες μου θα σας βοηθήσουν αρκετά, τίποτα δεν είναι δύσκολο,  ΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΕΙΠΑΜΕ ΜΠΟΡΩ- ΘΕΛΩ- ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ- ΜΠΟΡΩΩΩΩ!!!
Τώρα θα βάλουμε τα κολοκύθια και ξανά, τυρί, κιμάς, ξανά πατάτες (για να μην σας το γράφω συνέχεια θα κάνετε το ίδιο πράγμα , τυρί- κιμάς ), τώρα μελιτζάνες και πάει λέγοντας, πάντα την τελευταία σειρά την τελειώνω με τις πατάτες και από πάνω όλο το υπόλοιπο τυρί που έχει μείνει. Σε αυτό το σημείο ανοίγω τον φούρνο μου και πάω για την μπεσαμέλ μου (και αυτή την συνταγή σας την έχω δώσει), όμως θα σας την δώσω εδώ λίγο ποιο ελαφριά.


Μπεσαμέλ για τον μουσακά μας:

  • 4 κουταλιές βιτάμ ή φυτίνη
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 κρόκο αυγού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 100 γραμμάρια τριμμένο τυρί




Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ, αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, τώρα ρίχνουμε τα αλεύρι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα με γρήγορες κινήσεις, για 2-3 λεπτά μόνο, το γάλα και  προσθέτω τον κρόκο από το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι και το τριμμένο τυρί, συνεχίζω το ανακάτεμα καλά- καλά, μόλις αρχίζει να πήζει κλείνω τη φωτιά και ανακατεύω ακόμα λίγο, το ρίχνω επάνω από τον μουσακά και τον βάζω στον φούρνο, από πάνω εάν θέλετε ρίξτε λίγη φρυγανιά ή λίγο τριμμένο τυρί ή ακόμα και τα δυο μαζί. Τον ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα, περίπου 30 λεπτά.Τον σερβίρετε είτε κρύο είτε ζεστό, εδώ όμως θέλει προσοχή για να μην σας σπάσουν τα κομμάτια, θα πρέπει να περιμένετε  λίγο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.


                                                               Καλή σας όρεξη.
                                                                         Μαριλένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου