CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Ταχινόπιτες (το νοστιμότερο νηστίσιμο και γρήγορο γλυκό)

Ταχίνι, είναι μια τροφή από τις καλύτερες που υπάρχουν. Tο ταχίνι θυμάμαι ότι ο μπαμπάς μου το έτρωγε το πρωί πριν πάει στο μαγαζί μας και τον κρατούσε όλη μέρα. Mέσα στον καφέ του το έβαζε. Πόσες φορές αλήθεια μου έλεγε μην το φας μόνο δοκίμασε το με την άκρη της γλώσσας σου, επ’ ουδενί εγώ, ούτε να το βλέπω δεν ήθελα αλλά ούτε και τώρα, ψέμματα θα σας πω;...Η αλήθεια είναι αυτή.
Όμως εγώ εδώ θα σας δώσω μια συνταγή με το ταχίνι και εάν εσείς το τρώτε κάντε την, εγώ ευχαριστώ δεν θα πάρω, είναι νόστιμη βέβαια και θρεπτική. Θα σας δώσω τη συνταγή για ταχινόπιτες. Μην ξεχνάτε ότι το ταχίνι πηγαίνει ωραία μέσα στον καφέ σας, επάνω στο ψωμί, αλλά μπορείτε να κάνετε και την ταχινόσουπα. Πάμε..

Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 ποτήρι χυμό από πορτοκάλι
  • 10 γραμμάρια μαγιά ξερή
  • αλάτι στη μύτη από το κουταλάκι του καφέ
  • 2 ποτήρια γκαζόζα ή σόδα αναψυκτικό
  • 1 λαδόκολλα για το ταψί 


Γέμιση:
  • 1 φλιτζάνι ταχίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι (γεμάτες)
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
  • λίγη κανέλα
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι (εάν σας αρέσει)


Σιρόπι: 
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • λίγη κανέλα και μερικές σταγόνες χυμό από λέμόνι



Εκτέλεση: 

Πρώτα παίρνουμε μία λεκάνη και κάνουμε τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα, στο τέλος το αλεύρι το βάζουμε σιγά-σιγά και φτιάχνουμε μία μαλακή ζύμη. Της βάζουμε μία μεμβράνη και την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί.
Θα κάνουμε και το σιρόπι, βράζοντάς το για 9 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει η βράση και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Πάμε τώρα να φτιάξουμε τη γέμιση, όλα τα υλικά τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά, το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
Τώρα θα πάρουμε τη ζύμη μας και θα την ανοίξουμε σε φύλλα μακρουλά σαν κορδόνια να είναι σε πλάτος περίπου στα 8 εκατοστά. Θα βάλουμε σε κάθε φύλλο που έχουμε κάνει 1 κουταλάκι γεμάτο από τη γέμιση μας, διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, το κάνουμε ρολό χαλαρό(σαν σαλιγκάρι, όχι σφικτό), πιέζουμε από πάνω λίγο με το χέρι μας την κάθε ταχινόπιτα χωριστά.
Τοποθετούμε μία λαδόκολλα στο ταψί μας επάνω και αρχίζουμε να βάζουμε τις ταχινόπιτες στη σειρά, να έχουν μεταξύ τους περιθώριο για να μην μας κολλήσουν μεταξύ τους. Έχουμε προθερμασμένο το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε και όπως είναι ζεστές τις βάζουμε λίγες-λίγες στο σιρόπι και τις βγάζουμε αμέσως για να μην μας πανιάζουν, προσοχή εδώ για να μην πάει ο κόπος μας άδικα.
Σε όσους την κάνουν τους εύχομαι καλή επιτυχία.

                                                           Μαριλένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου