CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεροτήγανα....Κρητικά όλο γλύκα!

Πείτε μου, ποιοι έχουνε έρθει στην Κρήτη και δεν έχουν φάει ξεροτήγανα; Σε σπίτια; Σε γάμους; Σε βαπτίσια; Ε!! Τώρα λοιπόν σας γράφω μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή για να τα φτιάξετε και εσείς μόνοι σας και να τα απολαύσετε. Τη συνταγή μου την έδωσε μια καταπληκτική φίλη μου, η Ευδοξία και την ευχαριστώ πολύ που με άφησε να τη βάλω στο Blog μου και να τη μοιραστώ μαζί σας. Καλή σας επιτυχία και καλοφάγωτα φίλοι μου!


Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι ρακή
  • 1 αυγό
  • νερό
  • ελαιόλαδο  για το τηγάνι μπόλικο
  • κανέλα για το πασπάλισμα
  • καβουρδισμένο σουσάμι, εάν θέλουμε

για το σιρόπι:
  • 1 και 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη 
  • 1 και 1/2  ποτήρια νερού νερό
  • 2 και 1/2  κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και τη ρακή και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη μας. Αφήνουμε να φουσκώσει αφού την σκεπάσουμε με μια καθαρή πετσέτα για περίπου 2 ώρες. Έπειτα ανοίγουμε φύλλο λεπτό, το κόβουμε σε λωρίδες μικρές ή μεγάλες, ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να τους δώσουμε, δηλαδή φλογέρες ή φωλιές. Διπλώνουμε τις λωρίδες στο σχέδιο που θέλουμε και το τηγανίζουμε σε τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι, ώστε να μην ακουμπάνε στον πάτο τα ξεροτήγανα, προσοχή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα ξανθό-χρυσαφί. Εδώ θέλουμε να προσέχουμε να μην βάζουμε πολλά ξεροτήγανα έτσι ώστε να μπορούμε να τα γυρίζουμε και να παίρνουν ένα όμορφο ξανθωπό χρώμα.Τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Για το σιρόπι: σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς και αφήνουμε να πάρει βράσει και να δέσει το σιρόπι,όχι όμως πολύ δυνατή φωτιά και περίπου 8-10 λεπτά. Μόλις δέσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι στο σιρόπι και ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένα λείο σιρόπι. Βουτάμε ένα-ένα τα  ξεροτήγανα στο σιρόπι για 2 λεπτά το πολύ και τοποθετούμε ξανά στην πιατέλα. Συνεχίζουμε να βουτάμε τα ξεροτήγανα μέχρι να τελειώσουμε με όλα. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το σουσάμι, εάν θέλουμε. Τα σερβίρουμε στους καλεσμένους μας, στους γάμους, στα βαπτίσια και στην οικογένειά μας!
                                                                                             Καλή σας επιτυχία!

                                                                                                        Μαριλένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου