CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ντολμαδάκια με φύλλα μαρουλιού!!!...και νηστίσιμα...

Τα ντολμαδάκια ποιος σας είπε ότι τα κάνουμε μόνο με τα αμπελόφυλλα;. Εγώ τα κάνω και με τα μαρούλια και με τα γούλα..και είναι πιο εύκολα! Πιο γρήγορα και το ίδιο νόστιμα!
Εάν θέλετε να με ακολουθήσετε και να τα φτιάξουμε μαζί ελάτε...γίνονται με πολλούς τρόπους και νηστίσιμα, αλλά και με  κιμά. Εδώ εγώ θα σας τα κάνω νηστίσιμα!!..Πάμε!!!. Μη φοβάστε!!.. Κανείς δε θα καταλάβει τη διαφορά, το μαρουλόφυλλο από το αμπελόφυλλο!!..Όλοι θα τα φάνε και θα τα ξανακάνετε σύντομα!


Υλικά:
  • 3 μαρούλια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμύδια δροσερά
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 2-3 τριμμένα μικρά κολοκύθια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
  • 1/2  φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • άνηθο 
  • μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λάδι για την κατσαρόλα
Εκτέλεση:

Κόβουμε από κάτω τη ρίζα του μαρουλιού και απελευθερώνονται τα φύλλα του, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε καλά και κρατάμε τα πιο μεγάλα φύλλα τους. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και αφού βράσει το νερό, βουτάμε ένα φύλλο μαρουλιού κάθε φορά να ζεματιστεί και να μαλακώσει. Εγώ το έχω κάνει και χωρίς να τα ζεματίσω 1-2 φορές, αλλά κάνουμε περισσότερη ώρα στο τύλιγμα! Σε ένα  βαθύ μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο, τα καρότα, τα κολοκύθια, τον μαϊντανό (όλα αυτά ψιλοκομμένα), το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε τα φύλλα μαρουλιού ένα-ένα και τα γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε με ένα κουτάλι. Για να τυλίξουμε κάθε φύλλο, αρχίζουμε από τις πλαϊνές πλευρές το τύλιγμα και μετά συνεχίζουμε να το διπλώνουμε όλο για να σχηματιστεί το ντολμαδάκι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο του μερικά μαρουλόφυλλα και από πάνω τοποθετούμε σιγά σιγά τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις, βάζουμε λίγο λεμόνι, λάδι και νερό για να σκεπαστούν μόνο. Βάζουμε ένα πιάτο από επάνω τους προσεκτικά να μη μας χαλάσουν και όπως σας έχω πει και μια πέτρα βαριά, για να μην ανοίξουν καθώς θα βράζουμε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά με μια ώρα. Πριν τα κλείσετε δοκιμάστε τα και μετά κλείστε τη φωτιά!!
Τα σερβίρετε με πατάτες τηγανητές, γιαούρτι ή ακόμα και σκέτα, με φρέσκο ψωμί. Τα ίδια ντολμαδάκια μπορείτε να τα κάνετε και με κιμά, απλώς θα τον προσθέσετε μαζί με τα άλλα υλικά!
                                                                
                                                                             Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη.                                
                                                                                               Μαριλένα

5 σχόλια:

  1. Υπέροχη μου φαίνεται η συνταγή σου, Μαριλένα - θα τη φτιάξω οπωσδήποτε !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι !!πράγματι είναι πολύ ωραία και σαν συνταγή,είναι εύκολη,γρήγορη και πεντανόστιμη μη περιμένεις φίλη μου!! δοκίμασέ την !!
      και τότε έλα να μου πεις!!!.
      καλό σου ξημέρωμα....καληνύχτα!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Αν τα φτιάξω και τα βάλω μαζί με κολοκύθια γεμιστά στην κατσαρόλα, γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν τα φτιάξω και τα βάλω μαζί με κολοκύθια γεμιστά στην κατσαρόλα, γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα μαρουλόφυλλα είναι πολύ λεπτά...το κολοκύθι θέλει πολύ ψήσιμο..Οπότε η μόνη λύση είναι να είναι μικρά τα κολοκυθάκια και να τα έχετε βράσει αρκετά ώστε να έχουν ψηθεί στην ώρα που θα είναι έτοιμα και τα μαρουλόφυλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή