CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Χαμομήλι...πότε το μαζεύουμε και πώς το αποξηραίνουμε για όλο το χρόνο!!



Και τί δεν μας χαρίζει αυτή η φύση!!.. Η γη μας..όλα στα πόδια μας, όλα δικά μας αρκεί να τα προσέξουμε, να τα μαζέψουμε και να τα διατηρήσουμε όπως πρέπει για να έχουμε όλο, μα όλο το χρόνο!!.
Να χαρίσουμε.....να δωρίσουμε...να το απολαύσουμε ...Γι' αυτό κι εγώ σήμερα θα σας πω για το θαυματουργό χόρτο της γης μας που το λένε  <Χαμομήλι >..
Το μαζεύουμε λένε εδώ μετά το Πάσχα γιατί λένε μουχλιάζει..χαλάει..σαπίζει!!..Εγώ το μαζεύω όντως μετά τις γιορτές, αλλά πρέπει και να ξέρουμε καλά το μέρος για να μην έχουν ραντίσει και να είναι καθαρό. Δεν το πλένω ποτέ το χαμομήλι εδώ και 35 χρόνια...απλά προσέχω πού πάω και από ποιό μέρος πάω να το μαζέψω...συνήθως ψηλά σε βουνοπλαγιές και μαζεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο, από μικρά ....και τα παιδιά μου!!


Το βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί το τοποθετούμε στο μπαλκόνι μας ή σε σημείο που να έχει ήλιο, να μπορεί να παίρνει αέρα και το ανακατεύουμε συνήθως 1 φορά την ημέρα, το έχουμε σκεπάσει με ένα μεγάλο τούλι ή μια λεπτή πετσέτα για να μην πάνε ζωύφια επάνω στο χαμομήλι μας! Το βράδυ το βάζουμε μέσα στο σπίτι μας για να μην πάρει υγρασία και έτσι καθυστερεί η αποξήρανση. Το έχουμε για μερικές μέρες, περίπου 6-7 ...το βλέπουμε και με το μάτι, αλλά και καθώς το ανακατεύουμε νιώθουμε εάν έχει υγρασία ακόμα ή αν έχει ξεραθεί καλά.
Αφού έχει ξεραθεί καλά το βάζουμε σε βάζα που έχουμε, τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε στο ντουλάπι μας...Έτοιμο προς χρήση!!
Θέλετε  για ρόφημα τις κρύες μέρες του Χειμώνα; Για να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας; Για να κάνουμε δώρο στους φίλους μας;..Για τη γιαγιά;..Για τον παππού;
Μαζέψτε...βάλτε σε ωραία βαζάκια και  κάντε δωράκια...τέλειο δώρο!!
                                        Καλή σας επιτυχία φίλοι μου!!
                       Μαριλένα!


4 σχόλια: