Όλοι έχουμε σταφύλια από τον κήπο μας, τη γιαγιά, τον παππού, τον γείτονα ή από την λαϊκή που μας περισσεύουν και δεν μπορούμε να τα φάμε όλα, τι θα τα πετάξουμε; Μα φυσικά και όχι, θα τα κρατήσουμε και θα τα κάνουμε Ξύδι!!!!!!!!!!!
Με τον ίδιο τρόπο που σας λέω να κάνετε ξύδι με τα άσπρα σταφύλια κάνετε και με τα άλλα σταφύλια που σας έχουν μείνει, είπαμε εδώ δεν πετάμε ΤΊΠΟΤΑ όλα κάτι τα κάνουμε!!!
Υλικά:
Εκτέλεση:
Παίρνουμε σταφύλια άσπρα δεν τα πλένουμε, γιατί θέλουμε τους μύκητες που προκαλούν το βρασμό. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να τα στύβετε με τα χέρια σας. Βάζουμε μπόλικα σταφύλια στις χούφτες μας, όπως είναι με τα κοτσάνια τους. Αφού τα σφίξουμε καλά όλα μαζί, τα αφήνετε εκεί όπως είναι, τα σκεπάζετε με 2 τούλια για τυχόν μυγάκια, μέλισσες κλπ. και τα ξεχνάτε σε σκιερό μέρος για 1 με 2 μήνες. Στον 1 1/2 μήνα περίπου τα δοκιμάζετε και εάν το θέλετε πιο βαρύ το αφήνετε και άλλες μέρες. Μόλις είναι έτοιμο, το σουρώνετε σε μπουκάλια και το χρησιμοποιείτε.
Προσοχή όμως στις σαλάτες, να βάζετε λίγο γιατί είναι δυνατό και αγνό ξύδι. Θα έχετε λοιπόν το ξύδι σας για όλο το χρόνο, για τις σαλάτες σας, τις μπριζόλες σας και για όποιο άλλο φαγητό εσείς θέλετε.
Καλή σας επιτυχία με μπόλικα μπουκάλια και για τους φίλους σας!!!!!!!
Μαριλένα
Με τον ίδιο τρόπο που σας λέω να κάνετε ξύδι με τα άσπρα σταφύλια κάνετε και με τα άλλα σταφύλια που σας έχουν μείνει, είπαμε εδώ δεν πετάμε ΤΊΠΟΤΑ όλα κάτι τα κάνουμε!!!
Υλικά:
- σταφύλια, όσα εσείς θέλετε και έχετε
- 2 μεγάλα κομμάτια τούλι
- 1 μεγάλη λεκάνη (ανάλογα με την ποσότητα των σταφυλιών)
Εκτέλεση:
Παίρνουμε σταφύλια άσπρα δεν τα πλένουμε, γιατί θέλουμε τους μύκητες που προκαλούν το βρασμό. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να τα στύβετε με τα χέρια σας. Βάζουμε μπόλικα σταφύλια στις χούφτες μας, όπως είναι με τα κοτσάνια τους. Αφού τα σφίξουμε καλά όλα μαζί, τα αφήνετε εκεί όπως είναι, τα σκεπάζετε με 2 τούλια για τυχόν μυγάκια, μέλισσες κλπ. και τα ξεχνάτε σε σκιερό μέρος για 1 με 2 μήνες. Στον 1 1/2 μήνα περίπου τα δοκιμάζετε και εάν το θέλετε πιο βαρύ το αφήνετε και άλλες μέρες. Μόλις είναι έτοιμο, το σουρώνετε σε μπουκάλια και το χρησιμοποιείτε.
Προσοχή όμως στις σαλάτες, να βάζετε λίγο γιατί είναι δυνατό και αγνό ξύδι. Θα έχετε λοιπόν το ξύδι σας για όλο το χρόνο, για τις σαλάτες σας, τις μπριζόλες σας και για όποιο άλλο φαγητό εσείς θέλετε.
Καλή σας επιτυχία με μπόλικα μπουκάλια και για τους φίλους σας!!!!!!!
Μαριλένα
τις επληνα τις ρωγες 2 φορες και τωρα που το εβγαλα ειναι θολο και εχει βαρια μυροδια αλλα ειναι ξυδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν πλύνω τα σταφύλια όπως γράφω παραπάνω.Μυρίζει ξύδι χωριάτικο και είναι τέλειο για μένα.Γιώργο σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου και πιστεύω να σου αρέσει.
Διαγραφήκαι εγω ετσι το κανω Μαριλενα κανω και λευκο με τα λευκα σταφυλια
ΔιαγραφήΜαριλενα,εστειψα μαύρα σταφιλια χωρις να τα πληνω τα εβαλα σε ενα δεκαλιτρο μπουκαλι του νερου χωρις τα κοτσανια τους και τα εκλεισα με τουλι.Αυτο μολις το εκανα. Θα πρεπει να τα βαλω εξω σε σκιερό μερος η μεσα στο σπίτι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κάνω πρώτα και μετά θα σας ενημερώσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τό δοκιμασο. Προτη φορά
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω από τον Σεπτέμβρη στιψει τα σταφύλια σε δοχείο.μσζι μετά Τσεκούρα καιρόν χυμό.Δοκιμασα και δεν είναι ούτε ξύδι ούτε κρασί.τι να κάνω να το βοηθήσω;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω δτυψειμσπο τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια και τα έχω με τον χυμό και τα Τσεκούρα.δοκιμαδα και δεν είναι ξύδι ούτε κρασί τι να κάνω να το βοηθήσω;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας!! Είδα την συνταγή ,ευχαριστούμε πολύ. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Ακολούθησα τη συνταγή και έχω βάλει στο υπόγειο σε δροσερό και σκιερό μέρος το ταψάκι με το μούστο (μαζί με τα κοτσάνια κτλ) καθώς καο τα τούλια. Έχει περάσει μια εβδομάδα και πήγα να το δω και διαπίστωσα πως έχει πιάσει μούχλα σε διάφορα σημεία. Εκανα κάτι λάθος? Είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας? Σώζεται κάπως? Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήανακατεύουμε διάφορα χρώματα, άσπρα μαύρα ροζέ, (εννοείται όχι επίτηδες, αν έχουμε λίγα απ όλα) είναι λάθος ?!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή