CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Φετόπιτα - τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Και τί δεν θα έδινα...
Για ένα κομμάτι ακόμα από αυτή την φετόπιτά μου...και λέω μου, γιατί την έφτιαξα αφού μου είπε μια ξαδέλφη μου η Έρη πώς την έκανε..εγώ την άλλαξα κάπως και πρόσθεσα υλικά. Έτσι έγινε η φετόπιτά μου!!..Κάντε την και βάλτε τη στην κατάψυξη σε μικρά ατομικά ταψάκια...βγάλτε τη λίγο πριν τη χρειαστείτε και θα <<μείνετε>>..η όλη διαδικασία της φετόπιτας είναι μόνο 8 λεπτά..είναι για να σας πω....γρήγορη, εύκολη, νόστιμη και μπορούν να την φάνε και να την απολαύσουν ....όλες οι ηλικίες!







Υλικά:

  • 1 και 2/4 ποτηριού αλεύρι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 φλιτζ. του καφέ σουσάμι και μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)
  • 3 αυγά
  • 800 γραμμ. φέτα
  • 280 γραμμ. γιαούρτι
  • 120 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο και λίγο ακόμα σε στέρεα μορφή
  • 5-6 φύλλα δυόσμου χοντροκομμένα



Εκτέλεση:

 Βάζουμε σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη το αλεύρι, το νερό, τα αυγά, το γιαούρτι και το βούτυρο και τα χτυπάμε να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε τη φέτα τρίβοντας τη με το χέρι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού, αλλά να μη λιώσουν. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε το μείγμα μέσα και πασπαλίζουμε με το μείγμα σουσαμιών και δύο τρία κουταλάκια βούτυρο επιπλέον. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά. Καλή σας όρεξη!

                                                                                        Μαριλένα

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τρούφες με χουρμάδες, καρύδα & κακάο...

Τί να πω για τη γλυκιά μου την ανηψιά την Κατερίνα;..Όποτε είμαι στο σπίτι της πάντα κάτι νέο θα μου κάνει και θα με κεράσει...Είναι μια καλή μα καλή μαγείρισσα, αλλά και καλό παιδί!!. Σε λατρεύω Κατερίνα και σε ευχαριστώ που μου δίνεις όμορφες...νόστιμες...γρήγορες  και εύκολες συνταγές για εμένα αλλά και για τους φίλους και φίλες μου..Πάμε λοιπόν ...ακολουθείστε με και θα δείτε τα πιο γρήγορα τρουφάκια...τα πιο νόστιμα, τα πιο εύκολα αλλά και τα πιο υγιεινά που μπορείτε να κάνετε μέσα σε 10 λεπτά με το ρολόι!!!...
Καλέστε φίλες στην κουζίνα σας με τα υλικά τους...και κάντε ποσότητες για το σπίτι σας...το γραφείο σας...το σχολείο .....και για τις γιαγιάδες και τους παππούδες!!



Υλικά:
  • 1 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα άψητα
  • 2/3 του φλιτζανιού κακάο
  • 12 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • 100 γραμμάρια καρύδα για πασπάλισμα ή, εάν θέλετε, κακάο!
  •  χαρτάκια πολύχρωμα, γύρω στα 15 βγάζω εγώ εδώ


Εκτέλεση:

 Στο μπλέντερ αλέθουμε όλα τα υλικά, πρώτα τα αμύγδαλα, τα σπάμε λίγο, μετά το κακάο, τώρα τους χουρμάδες και στο τέλος το νερό. Τα σπάμε όσο μπορούμε περισσότερο. Εδώ είναι θέμα γούστου, εγώ τα σπάω αρκετά, δεν μου αρέσει να είναι σε μεγάλα κομμάτια τα αμύγδαλα.
Φτιάχνουμε μπαλίτσες. Τις ρολάρουμε σε πιάτο που έχουμε βάλει καρύδα ή κακάο και τοποθετούμε σε τάπερ κλειστό στο ψυγείο να παγώσουν. Προσφέρουμε τις τρούφες απευθείας ή αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή σας επιτυχία....κάντε μερικές παραπάνω για το γραφείο σας!!!..Αξίζουν!

                                                       Καλή σας όρεξη!

                                                                    Μαριλένα

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σταφίδες.......πώς τις ξεραίνουμε και πώς τις αποθηκεύουμε για όλο το χρόνο!!

Και .....Τώρα;...Καιρός για να φτιάξουμε σταφίδες για να έχουμε όλο το χρόνο...τις κρύες μέρες του Χειμώνα!! Για τη ρακή μας μαζί με την παρέα μας, για την σταφιδόπιτά μας...για να περνάει η ώρα μας!!..Τώρα είναι η ώρα τους...πάμε να αγοράσουμε όσοι δεν έχουμε, άλλοι πάλι έχουν....Το καλύτερο για μένα είναι να τις αγοράζουμε και να τις φτιάχνουμε μόνοι μας, θέλουν λίγη από την ώρα σας!! Πηγαίνετε, αγοράστε και μετά διαβάστε και κάντε μου παρέα να τις κάνουμε μαζί...η φίλη μου η Αγγέλα μου είπε πως τις κάνει, τις δοκίμασα και σας λέω τον πιο εύκολο τρόπο που υπάρχει!!
Και πέτυχαν!!!!!




Υλικά:

  • Όσες σταφίδες εσείς θέλετε άπλυτες
  • Ταψιά, ανάλογα την ποσότητα που θέλετε να κάνετε
  • Βαζάκια διάφορα μεγέθη
  • Φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:

Παίρνω τις άπλυτες σταφίδες και προσοχή δεν κόβουμε τώρα το λείκι τους και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό από τη βρύση μας, τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας μαλακά και έχουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τις βάζουμε μέσα για να φύγει η ποτάσα. Αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές και κάνουμε το ίδιο....ΠΡΟΣΟΧΉ....δεν τις αφήνουμε μέσα στο νερό γιατί θα μουλιάσουν πράγμα που δεν θέλουμε!!!
Αφού τις σουρώσουμε από το νερό παίρνουμε ταψιά ή λαμαρίνες και τις απλώνουμε, τις βάζουμε στον ήλιο για να στεγνώσουν και τις σκεπάζουμε με τούλι για να μην πάνε τυχόν κουνούπια ή άλλα ζωύφια.
Το βράδυ τις βάζουμε μέσα για να μην πάρουν υγρασία και τις βγάζουμε ξανά το πρωί. Τις βγάζουμε 3-4 μέρες μέχρι να ξεραθούν και φύγει η υγρασία τους. Δοκιμάστε τις με το χέρι σας στεγνό. Αφού στεγνώσουν καλά βγάζουμε το κοτσανάκι τους, εγώ επειδή βαριέμαι αφήνω μπόλικα....εσείς ξέρετε αν τα βγάλετε ή όχι...Τις τοποθετούμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 50 λεπτά έως 1 ώρα, έτσι είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν στεγνώσει εντελώς και θα πάρουν ένα άρωμα και ένα χρώμα ...που θα λέτε: - Οοοοοο...χαρώτες!!..
Τώρα που τις έχετε πλύνει, στεγνώσει και ψήσει τις βάζετε στα διάφορα βαζάκια σας με στρώσεις σταφίδες...δάφνη...σταφίδες...εάν δεν σας αρέσει η δάφνη βάλτε μόνο ένα φύλλο στον πάτο, ένα στην μέση και κλείνετε με ένα ακόμα φύλλο!!
Τις φυλάτε στα ντουλάπια σας και έτσι θα έχετε όλο τον χρόνο!!... Αν θέλετε κάντε και κανένα βαζάκι δώρο πουθενά!!!...Θα σας θαυμάσουν!

                         Καλή σας επιτυχία και καλοφάγωτες φίλοι μου!!!
                                                                                                                                         Μαριλένα