CHOOSE YOUR LANGUAGE

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Σαλιγκάρια (χοχλοί), στιφάδο

Και μια και σας είπα πότε να μαζέψετε τα σαλιγκάρια σας θα σας δώσω και μία συνταγή για αυτά.




Υλικά:
  • 1 κιλό σαλιγκάρια
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτές
  • 3-4 ντομάτες (τις περνάμε από τον τρίφτη)
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κόκκινο, άσπρο και μαύρο (δίνει στο φαγητό άλλη γεύση)
Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και λίγο αλάτι και βράζουμε τους χοχλιούς. Τους αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου (δεν κλείνουμε την κατσαρόλα, γιατί φουσκώνει και θα λερώσετε την κουζίνα σας), τους ανακατεύετε καλά, πάντα με ξύλινη κουτάλα. Συγχρόνως καθαρίζετε τα κρεμμύδια σας και τα κόβετε στα 4, τα αφήνετε στην άκρη. Ξεπλένεται τους χοχλιούς σας καλά κάτω από τη βρύση μέσα σε ένα σουρωτήρι, σας έχω πει ότι πριν τους κάνετε φαγητό θα πρέπει να τους βάλετε σε μία λεκάνη, να τους βρέξετε λίγο και όσοι είναι ζωντανοί τους κρατάτε, ενώ τους άλλους τους πετάτε.
Βάζετε το λάδι στο τσουκάλι σας και ρίχνετε μέσα τους χοχλιούς, τους ανακατεύετε, προσθέτετε τα κομμένα κρεμμύδια και αφήνετε να πιουν το νερό τους. Προσθέτετε το κρασί, την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ σας, βάζετε και το αλάτι , χαμηλώνετε τη φωτιά σας και αφήνετε να σιγοψηθούν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τρίβετε το τρικολόρε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε με μπόλικο κόκκινο κρασί και αρκετό ψωμί γιατί θα σας αρέσει πολύ, ιδιαιτέρως εάν δέσει καλά η σάλτσα σας, είναι σκέτος πειρασμός. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να διατηρήσετε για ένα διάστημα τους τσιγαριστούς χοχλιούς (δηλ, μόνο με το λάδι και το κρεμμύδι, αφού τους αφήσετε σκέτους να ψηθούν καλά , τους κρυώνετε και τους τοποθετείτε σε μικρά μπολ και στην κατάψυξη). Έτσι, όταν θέλετε τους βάζετε στο φαγητό σας ή τους ζεσταίνετε και τους σερβίρετε με ρακή, είναι καταπληκτικός μεζές.

                                                           Καλή σας όρεξη.
                                                                   Μαριλένα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου